Ayurveda en vermoeidheid

Divine Ayurveda en vermoeidheid

Zo’n 80% van alle cliënten die ik ontmoet in de praktijk noemen in een eerste consult vermoeidheid als belangrijke klacht. Gelukkig kunnen we in de meeste gevallen wat aan deze vermoeidheid doen, met behulp van de Universele, Ayurvedische wijsheid!

In de Ayurveda kijken we altijd naar twee belangrijke factoren, om de diagnose te stellen: welke dosha (Vata, Pitta of Kapha) is uit balans? En hoe is de werking van je spijsverteringsvuurtje? Wanneer we begrijpen waar de onbalans vandaan komt, kunnen we de juiste remedies kiezen om je zo snel mogelijk weer in balans te brengen.

Vermoeidheid kun je grofweg in twee verschillende soorten verdelen, uitgezonderd specifieke aandoeningen , zoals CVS, ziekte van Pfeiffer, etc.

Vermoeidheid door afvalstoffen in je systeem

De meest voorkomende soort vermoeidheid komt door ama. Ama zijn onverwerkte afvalstoffen, die in je weefsels blijven plakken en de bron van veel aandoeningen zijn. Ama ontstaat doordat je Agni, je spijsverteringsvuurtje, niet goed werkt. Wanneer je ama hebt, voel je je vermoeid, ongeacht het aantal uren dat je slaapt. ’s Ochtends heb je moeite met opstaan en je komt bijna niet op gang. Wanneer je ’s middags een dutje doet, voel je je vaak nog zwaarder. Andere symtomen van ama zijn: je neerslachtig voelen, nergens zin in hebben, gebrek aan (echte) eetlust, een gelige of wittige aanslag op je tong en een vies ruikende adem of zuur ruikend zweet. Vaak heb je ook andere klachten, zoals spijsverteringsklachten, moeite met afvallen, gewrichtsklachten, huidaandoeningen of allergieën.

Komt dit verhaal je bekend voor? Dan is de meest effectieve oplossing voor je een reiniging! Tijdens een reiniging wordt de ama uit je lichaam verwijderd en kan je spijsverteringsvuurtje zich herstellen, zodat je gelijk meer energie krijgt! Reinigen kun je op veel manieren. Je kunt een aantal dagen een dieet volgen van gestoomde groente en mungsoep, of pak het wat grondiger aan en doe een detox bij ons in het Ayurveda centrum!

Vermoeidheid door een te hoge Vata

Een andere vorm van vermoeidheid is vermoeidheid die veroorzaakt wordt door Vata. Vata is de energie die verbonden is met Lucht en Ether en wanneer je te veel hebt van deze energie kun je je oververmoeid gaan voelen. Je systeem krijgt eigenlijk te weinig rust.

Bij deze soort vermoeidheid horen ook symptomen, zoals een onrustig gevoel, hak-op-de-tak-gedachten en soms is je zenuwstelsel zo belast, dat je, ondank je vermoeidheid, niet goed kunt slapen. Anders dan bij ama helpt bij deze vermoeidheid slapen wel om je beter te voelen. Vaak zie ik deze vermoeidheid bij moeders met kleine babies, met onderbroken nachten. Maar ook mensen met te veel stress kunnen dit soort vermoeidheid herkennen. De remedies zijn simpel: kalmeer je Vata! Vermijd koude en rauwe voeding, vermijd prikkels. Zorg voor structuur en regelmaat: ga op tijd naar bed en sta vroeg op. En doe dagelijks warme oliemassage om je zenuwstelsel te kalmeren.

Soms is het best lastig, want herken je je in beiden. Of heb je gewoon wat extra ondersteuning nodig. Een Ayurvedisch consult kan hier een goede eerste stap in zijn.

Divine Ayurveda en vermoeidheid

Wil je meer weten over Ayurveda?

Doe dan mee met de cursus 'Ayurveda in je Dagelijkse Leven'!

Artboard 16

Divine Ayurveda

Mozartlaan 25f
1217 CM Hilversum

secretariaat@divine-ayurveda.com

KVK: 32131541
BTW: NL002173148B45

Volg ons

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.