Marma en het smelten van je Emoties

Divine Ayurveda Marma Therapie

Volgens Ayurveda zijn je lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden. Ze hebben veel invloed op elkaar.

Voeding heeft niet alleen invloed op ons lichaam, maar kan ook geestelijke reacties veroorzaken, denk maar aan alcohol. Je neemt het in je met je lichaam, maar het kan je geest flink beïnvloeden.

Omgekeerd kunnen je emoties ook je lichaam beïnvloeden. Van de zenuwen kun je pijn in je maag krijgen en als je verliefd bent heb je geen honger.

Alles wat je ‘binnenkrijgt’ moet verteerd worden: al het voedsel dat je eet, wordt verbrand door je spijsverteringsvuurtje . Voeding dat je niet goed verteert, veroorzaakt afvalstoffen en die kunnen weer voor allerlei soorten onbalans zorgen.

Ook alle prikkels die je via onze zintuigen binnenkrijgen moeten verwerkt worden. Je geest verteert prikkels en zet deze om in gedachten en gevoelens.

Het verteren van je emoties

Net als de voeding die je neemt, moeten ook emoties verteerd worden. Het verteren van je emoties gebeurt volgens Ayurveda in je hart.

Vaak is er geen tijd en ruimte om je emoties goed te verteren. Het kan zijn dat er gewoon teveel gebeurt in je leven. Het kan ook zijn dat je er (onbewust) voor kiest een emotie te negeren. Of deze te bedekken.

We zijn zo goed in het bedekken van onze emoties! We hebben er allemaal slimme trucjes voor gevonden. Zoals het eten van chocola, roken, drank en drugs gebruik. Maar ook te hard werken of het aangaan van ‘ongezonde’ relaties zijn manieren om niet te hoeven voelen.

Volgens Ayurveda slaan onverteerde emoties zich op in je lichaam. Ze zoeken een plekje waar ze zich thuis voelen. Zo heeft diep verdriet affiniteit met de longen en woede en haat met de lever. Zo kan emotionele onbalans ook zorgen voor lichamelijk klachten.

De beste manier om ziekte te voorkomen is om af en toe te reinigen, zodat afvalstoffen geen onbalans veroorzaken. Ayurveda heeft mooie manieren om te reinigen. Bijvoorbeeld voor een tijdje licht te eten, zodat oude afvalstoffen verteerd kunnen worden.

Vaak komen er dan tijdens zo’n reiniging niet alleen lichamelijke reacties los, maar ook emoties. Weer zo’n mooie bevestiging van het verband tussen lichaam en geest.

Magische Marma

Marma is een Ayurvedische therapie, waarmee je specifiek op je emotionele onbalans kunt werken. Verschillende punten worden op je lichaam aangeraakt. Deze Marma punten zijn plekken op je lichaam waar prāna, de levensenergie, maar ook de stroom van bewustzijn, aan de oppervlakte komt. Door de punten aan te raken, brengen we licht en aandacht naar emotionele blokkades.

Emoties, die gekristalliseerd zijn in de weefsels, kunnen door de subtiele aanraking gaan smelten, en wanneer zij smelten, zegt Ayurveda, worden ze zichtbaar als tranen. Daarom kan een marma behandeling een huilbui veroorzaken, ter plekke, maar soms pas na een aantal dagen. En dat is alleen maar goed: hoe meer tranen, hoe meer afvalstoffen smelten en wegglijden uit de weefsels.

Iedereen ervaart marma anders, van diepe ontspanning tot intense gevoelens die opkomen en eindelijk verwerkt kunnen worden. Sommige mensen zien beelden of komen in een soort droom wereld terecht. Na een behandeling voelt de persoon zich vaak een stuk lichter en kan beter de verbinding met zichzelf weer voelen.

Ik gebruik marma heel vaak als een manier van Ayurvedische psychotherapie. Het is een mooie zachte manier om oude pijn te verwerken. En vaak veel effectiever dan in het verleden te blijven roeren, zoals de moderne psychologie dat doet.

Marma gebruiken we niet alleen om emotioneel te reinigen, ook in acute gezondheidssituaties kunnen we marma-technieken toepassen, vooral in combinatie met etherische oliën, omdat die de eigenschap hebben heel snel diep in de weefsels door te dringen. Bij opvliegers kun je een druppeltje etherische sandelhout aanbrengen op Brahmarandhra, een marmapunt dat twee cm achter de haarlijn zit. Breng bij hoofdpijn wat sandelhout of roos aan op je slapen en bij verkoudheid kun je een paar druppels etherische eucalyptus mengen met sesamolie en aanbrengen op weerszijden van het borstbeen onder de eerste ribben.

Wil je meer weten over marma of het zelf beleven? Je kunt natuurlijk langskomen voor een behandeling.

Ook geef ik een paar keer per jaar de cursus Magische Marma en Emoties, waarbij jezelf een behandeling leert geven en ontvangen.

Aan het einde van de cursus heb je dus niet alleen geleerd hoe je mensen in je omgeving kunt behandelen, maar ben je zelf ook lekker ontspannen en… ervaar je misschien wel zo’n heerlijke, smeltende, reinigende huilbuil!

Divine Ayurveda Marma Therapie

Zelf Marma leren?

Doe dan mee met de Magische Marma cursus! Tijdens deze tweedaagse cursus leer je een prachtige magische marma-behandeling uitvoeren op elkaar.

Artboard 16

Divine Ayurveda

Mozartlaan 25f
1217 CM Hilversum

secretariaat@divine-ayurveda.com

KVK: 32131541
BTW: NL002173148B45

Volg ons

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.