Wat je tranen je vertellen

divine_ayurveda_tranen

Ayurveda is mijn grote liefde, mijn passie. Het is zo’n prachtige diepe onuitputtelijke bron van kennis. Die je in alle facetten van je leven kunt toepassen.

Zelf ben ik een behoorlijk emotioneel persoon. Ik heb de nodige dramatische situaties meegemaakt, waarvan ik regelmatig zelf de oorzaak was. Het is niet altijd makkelijk om zo emotioneel te zijn, maar ik geloof dat het ook enorme mogelijkheden biedt om te groeien op spiritueel gebied.

Daarom vind ik de Ayurvedische psychologie zo enorm interessant. Wat heeft het mij enorm veel gebracht, mijn eigen emoties te onderzoeken. Diepe patronen te ontdekken en deze te helen. Dat is geen overnight-proces, trouwens. Maar als ik mezelf vergelijk met vijftien jaar geleden… dan zie ik hoe ik enorm heb mogen helen dankzij Ayurveda. Ik ben een veel stabieler en ook fijner persoon dan toen.

En uiteraard is dit proces nooit klaar. Het neemt je steeds verder je eigen dieptes in.

(Graag deel ik mijn kennis en ervaringen met je, regelmatig geef ik de enorm mooie cursus Ayurvedische psychologie, twee transformerende dagen waarin je niet alleen veel over Ayurveda leert maar ook heel veel zelfreflectie doet).

Vata-, Pitta- en Kapha-tranen

Een voorbeeld van een superinteressant Ayurvedisch feitje gaat over tranen. Volgens Ayurveda is iedere dosha verbonden met specifieke emoties. Zo is Vata verbonden met angst en onrust. Pitta met woede, irritatie en jaloezie en Kapha met verdriet, zwaarmoedigheid, maar ook ontroering.

Maar, en dit heb ik altijd heel fascinerend gevonden, ook je tranen zijn verbonden met de dosha’s. Je kunt dus je eigen huilbui (of die van een ander) bestuderen en zo erachter komen welke dosha je emoties op dat moment bestuurt.

Vata-tranen

Vata-tranen zijn traantjes die vanuit de binnenkant van je ogen verschijnen. Het klinkt een beetje gek, maar, net als Vata, zijn deze tranen ‘droog’. Ze zijn wat kleiner dan andere tranen en als je ze proeft, hebben ze een bittere smaak, de meest uitdrogende smaak volgens Ayurveda.

Pitta-tranen

Pitta-tranen komen vanuit het midden van je ogen en springen ploep uit je ogen. Wanneer je huilt van boosheid, huil je Pitta tranen. Hete, intense tranen met een zoute smaak.

Kapha-tranen

Kapha tranen zijn grote, zware, biggeltranen. Met een zoete smaak in vergelijking dan met de andere soorten. Kapha tranen huil je als je diep verdrietig bent, maar ook van ontroering. Tranen van devotie, omdat je zoveel van een persoon, of van God, houdt, zijn ook Kapha tranen. Vanuit je buitenste ooghoeken rollen deze traag over je wangen naar beneden.

Check maar eens de volgende keer dat een film je tot tranen doet roeren, of wanneer je huilt om een verlies, door angst of uit onmacht. Je zult zien dat de kwaliteit van je tranen overeenkomt bij de soort emotie die je ervaart.

Huilen is helen

Volgens Ayurveda kunnen onverteerde emoties zich opslaan als kleine kristalletjes in je systeem en daar voor blokkades zorgen. Soms kunnen deze kristalletjes zelfs letterlijk voor vervormingen zorgen, zoals bij (vaak oudere) mensen met een bochel.

Wanneer we huilen smelten deze kristallen en vloeien in de vorm van tranen uit onze ogen. Vind je dat niet prachtig? Hou dus nooit je tranen in, want huilen is helen!

divine_ayurveda_tranen

Wil je meer weten over Ayurvedische psychologie?

Doe dan mee met de cursus! In twee transformerende dagen leer je niet alleen veel over Ayurveda. Ook leer je veel over zelfreflectie.

Artboard 16

Divine Ayurveda

Mozartlaan 25f
1217 CM Hilversum

secretariaat@divine-ayurveda.com

KVK: 32131541
BTW: NL002173148B45

Volg ons

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.